top of page

PESANTREN KILAT 2024 (een doodskist staat klaar in de Moskee van PPME Al Ikhlash Amsterdam )

Bijgewerkt op: 28 feb.Dit jaar voelt de Pesantren Kilat 2024 "dichterbij Allah", 3 dagen, op 16, 17, 18 Februari 2024 veel specialer aan. Normaal gesproken wordt de Pesantren Kilat alleen georganiseerd door de leden van PPME Al Ikhlash Amsterdam, maar dit jaar werken ze samen met  PPME Den Haag.


Het aantal deelnemers is beperkt tot slechts 50 personen, met een leeftijd vanaf 12 jaar. De kosten bedragen €35 per persoon voor een programma van 3 dagen.


Waarom is dit niet tijdens de Ramadan gedaan?


Toevallig valt Ramadan in het jaar 1445H / 2024 in maart, wanneer er geen schoolvakantie is. Maar in februari is er een extra vrije dag op vrijdag, Sarah Usman (de Madrasah-coördinator) en het Madrasah-team, bestaande uit Shirley en Amalia Santoso heebben het besluiten om het dan te organiseren. Zo hebben kinderen islamitische activiteiten tijdens de schoolvakantie.


Op de eerste dag, vrijdag, begon de inschrijving om 16.30 uur. Verschillende kinderen, vergezeld door hun ouders, kwamen de moskee van PPME Al Ikhlash Amsterdam binnen. Een vereiste om gedurende 3 dagen geen mobiele telefoon te gebruiken was geen last voor de deelnemers. Ze gaven hun telefoons graag af om ze tijdens het programma te laten bewaren.


Teun, een van de aanwezige deelnemers, is onlangs bekeerd op jonge leeftijd. De Redactie kreeg informatie dat Teun een week voor aanvang van de Pesantren Kilat 2024 de shahada heeft uitgesproken. Hij nam enthousiast deel aan alle programma-onderdelen.


De voorzitter van PPME Al Ikhlash Amsterdam, de heer Hasanul Hasibuan, gaf een welkomstwoord met 3 belangrijke boodschappen aan alle deelnemers:


1.     Focus: Leer alle gepresenteerde stof en "Blijf gefocust".

2.     Silaturrahmi: Maak kennis met alle deelnemers, begrijp elkaar, respecteer elkaar en werk samen.

3.     Plezier: Enthousiasme, Cheer & "Genieten/Enjoy".


De volgende activiteit werd geleid door Zuffar en Alexander (het Jongerenteam), die hun ervaringen deelden over eerdere Pesantren Kilat die ze in Indonesië hadden bijgewoond. De deelnemers waren enthousiast en stelden veel vragen.


De volgende activiteit op de eerste dag van de Pesantren Kilat 2024 was Istighosah, geleid door Aaman Sulchan (Dawah-coördinator van PPME Den Haag). Tijdens Istighosah werden deelnemers uitgenodigd om dichter bij Allah SWT te komen door het lezen van Yasin, Asmaul Husna, enzovoort. Het doel was om spirituele banden met de Allerhoogste te versterken.


Na het avondgebed en het avondmaal kwamen de deelnemers samen om elkaar te leren kennen. Rust.

Op de tweede dag, zaterdag, begon de dag om 04.00 uur met het Tahajud-gebed, gevolgd door het gezamenlijke ochtendgebed en Tahsin (het uit het hoofd leren van verzen uit de Koran).

's Ochtends deden ze gezamenlijk aan sport.


Daarna volgde Fardhu Kifayah. Ze werden verdeeld in twee groepen, Jongens en Meisjes. Het meisjesteam werd geleid door Fitri Gaylani Sabariah (coördinator van Fardhu Kifayah bij PPME Den Haag) en Ifa Chaeron. Het jongensteam had Ustadz Muharrom (Dawahteam bij PPME Al Ikhlash Amsterdam) en Ilman Sulchan (Fardhu Kifayahteam bij PPME Den Haag).


Deelnemers aan de Pesantren Kilat 2024 leerden de procedures van Fardhu Kifayah, van het wassen en begraven van een overledene tot het bidden voor hen voor de laatste keer.


Tijdens de praktische oefening van Fardhu Kifayah waren de deelnemers onder de indruk van hoe zorgvuldig en respectvol de overledene werd behandeld, aangezien elke aanraking vele malen pijnlijker werd geacht voor hen. Het was belangrijk om de overledene zo min mogelijk aan te raken.


's Avonds volgden de deelnemers een workshop over moslims in Indonesië, geleid door Ustadz Mikael, gevolgd door een vraag-en-antwoordsessie met de deelnemers. Rust.


De derde dag, zondag, was de laatste dag van de Pesantren Kilat 2024. De dag begon met Tahajud- en ochtendgebeden, gevolgd door het memoriseren van de Koran. Daarna deden ze samen aan sport.

De afsluiting begon om 11.30 uur. Aanwezig waren de voorzitter van PPME Al Ikhlash Amsterdam, Hasanul Hasibuan, en vicevoorzitter Harun Pardjo. Bij de afsluiting kreeg Budi Santoso (een senior lid van PPME Al Ikhlash Amsterdam) de kans om enkele woorden te spreken. Hij waardeerde de inspanningen van de leden van PPME Den Haag om de Ramadan-cursus 2024 soepel te laten verlopen.


Ook aanwezig was KH Hambali Maksum, een van de oprichters van PPME Nederland in 1971. Hij herinnerde iedereen eraan, met het Fardhu Kifayah-programma van de Pesantren Kilat 2024, om altijd aan de dood te denken in elk moment van het dagelijks leven.


Vertegenwoordigers van de deelnemers, Sake & Azka (jongensteam), Thaharah & Aisyah (meisjesteam), kregen ook de kans om hun ervaringen te delen tijdens de Pesantren Kilat 2024 bij PPME Al Ikhlash Amsterdam.


Alhamdulillah, het beste antwoord dat ze gaven was hoe ze rechtstreeks getuige konden zijn van het proces van Fardhu Kifayah, nieuwe mensen konden leren kennen en vriendschappen konden sluiten met andere moslims in Nederland.


Over het algemeen waren hun ervaringen met de Pesantren Kilat 2024 zeer positief. Ze leerden om hun verplichte gebeden op tijd te verrichten, zodra de oproep tot gebed klonk. Masha Allah, moge ze standvastig blijven in de islam. Aameen.
49 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Meerdere artikellen

Donasi dan Sodaqoh 

bottom of page